Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VIDEO: Z. Dolinková ostáva vo funkcii, poslanci ju neodvolali

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

,aktualizované 

- Maďarsko počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. júla, urobí všetko pre ďalší rozvoj spolupráce medzi Európskou úniou a Organizáciou turkických štátov, pretože je to v záujme oboch strán.

- Spoločnosť Fraport, prevádzkovateľ najväčšieho nemeckého letiska vo Frankfurte nad Mohanom, dosiahla v prvom štvrťroku nečakane dobré výsledky. Zisk za tri mesiace do konca marca vo výške 16 miliónov eur

- Februárové voľby starostu obce Nechválova Polianka (okres Hume nné) sú neplatné. Najvyšší správny súd (NSS) SR o rozhodnutí informoval na svojom webe. O preskúmanie zákonnosti volieb žiadal neúspešný kandidát na starostu obce.

- Zmeny vo fungovaní ambulancií a ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti boli nevyhnutné a sú jedným zo záchranných opatrení v súčasnej krízovej situácii. Poukázal na to výbor Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

- Európska únia v utorok varovala Gruzínsko, že prípadné prijatie kontroverzného zákona o "zahraničnom vplyve" bude brániť jeho snahe o vstup do bloku. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

- Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, informuje TASR podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na výrobcu týchto zbraní pre ruské médiá.

- Čínsky internetový gigant Alibaba zaznamenal za 4. kvartál minulého obchodného roka rast tržieb o takmer desatinu a prekonal očakávania trhov. Na druhej strane, jeho čistý zisk sa prepadol približne o 86 %, pod čo sa podľa spoločnosti podpísali straty z investícií.

- Turecko sa rozhodlo podať na pôde Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) v Haagu vlastné vyhlásenie k prípadu, v ktorom Juhoafrická republika (JAR) žaluje Izrael z genocídy v Pásme Gazy.

- Gruzínsky parlament v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve", informovali tamojšie médiá. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

- Súdna rada SR schválila stanovisko k disciplinárnemu konaniu vedenému na Najvyššom správnom súde SR pre fyzický útok sudcu vo vzťahu k inému sudcovi na verejnosti.

- Osobitný vyslanec EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák uviedol, že udržateľné dočasné riešenie otázky používania srbského dinára na území Kosova možno dosiahnuť prostredníctvom "flexibility a kompromisu" oboch strán.

- Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vyhlasuje grantovú výzvu Bna podporu vodozádržných opatrení. Na projekty rozdelí sumu vo výške 200.000 eur.

- Na Slovensku by mohli v budúcnosti pribudnúť investície z Južnej Kórey vo výške desiatok miliónov eur. Slovenskí predstavitelia rokujú s viacerými potenciálnymi investormi, z ktorých niektorí už v SR pôsobia.

- Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v Haagu oznámil, že vo štvrtok a v piatok uskutoční pojednávania v prípade žiadosti Juhoafrickej republiky (JAR) o okamžité zastavenie izraelských operácií v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Belgické predsedníctvo v Rade EÚ v utorok vyhlásilo, že ministri členských krajín dosiahli "prelomovú reformu" európskeho azylového a migračného systému. Informuje o tom spravodajca TASR.

- Kosovské úrady v pondelok zakázali hlave Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) patriarchovi Porfirijovi a siedmim biskupom, ktorí ho sprevádzali, vstup do krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry HINA.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa poďakovala koaličným partnerom a poslancom za podporu. Zdôraznila, že o problémoch v zdravotníctve diskutovala aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a dostala uistenie o podpore zo strany vlády.

- Na otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta, ktoré sa v areáli kúpeľov na Sliači uskutoční v sobotu (18. 5.), bude pre návštevníkov zabezpečená aj bezplatná železničná doprava. Vlaky zadarmo budú premávať na trase Banská Bystrica - Zvolen - Banská Bystrica.

- Opozícia nesúhlasí so zotrvaním ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) ani šéfky rezortu kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) vo funkciách. Tvrdí, že na ich odchod existuje viacero dôvodov.

- Takmer 450.000 ľudí odišlo za približne jeden týždeň z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy v snahe uniknúť pred tamojšími bojmi, oznámil v utorok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).